6 fakta om hjullastare

Posted by IronPlanetEU on 2019-okt-10 06:33:10

Ironplanet-blog-wheeloader
Det är svårt att föreställa sig att anläggnings- eller gruvverksamhet skulle gå smidigt utan hjullastare. De har varit en av de mest populära maskinerna i flera decennier och kommer troligen förbli det i många år framöver. Under det senaste årtiondet har den globala populationen med hjullastare ökat med 75 % från cirka 1,3 miljoner maskiner 2008 till 2,3 miljoner 2018. 2022 förväntas det totala värdet av den här kategorin uppgå till 15,9 miljarder euro globalt.

Gillar du hjullastare? Läs vidare och imponera på dina vänner och kollegor med dessa 6 intressanta fakta.

 

1. De första hjullastarnavolvo-h10-wheel-loader

1954 producerade Volvo Construction Equipment en av de första hjullastarna – Volvo H10. H10 drevs av en trecylindrig 35-hästars dieselmotor och var i stort sett en omvänd traktor. Den blev en succé på nolltid. I början av 1970-talet lanserade Volvo större hjullastare med ledad styrning och en ny typ av lyftarmssystem och bekväma hytter med förbättrad säkerhet. 1972 lanserade Volvo LM1641, en stor lastare som drevs av en dieselmotor med 240 hästkrafter. Sedan dess har Volvo producerat 17 olika modeller som varierar från 4,3 ton upp till 56 ton, däribland mycket omtyckta modeller som L110G, L350F och L180F. I dag finns fler än 20 producenter som tillverkar hjullastare för arbete ovan och under mark, däribland CAT, Liebherr, Case, Doosan, Hitachi och JCB.

 

2. Den ledade hjullastaren

1953 lanserade det amerikanska företaget Wagner & Sons två hjullastarmodeller, LD5 och LD10. Det här var världens första ledade hjullastare och de fick det kreativa namnet ”Scoopmobiles”. Med en ramstyrning på upp till 20 grader för skopan, och de ledade vridpunkterna, kunde hjullastarna nu pendla åt vänster och höger från ett horisontalt läge.

Även om båda maskinerna utgick under 1960-talet lade de grunden för dagens branschstandard.

3. Den största hjullastaren

Under 2000 World Mine Expo i Las Vegas (USA) presenterades lastaren LeTourneau L-2350, som har Guinness världsrekord för världens största schaktmaskin. Det är inte en titel som man får utan vidare. Den här maskinen är så massiv att standardskopan kan hålla motsvarande fem genomsnittliga dumprars last. Ett av de största problemen som ingenjörerna stötte på var att skapa de enorma däck som L-2350 kräver. Maskinen var den första i sitt slag, och det fanns helt enkelt inte några däck på marknaden som vara stora nog att hantera dess laster. L-2350 produceras av Komatsu och har ett dieselelektriskt framdrivningssystem som liknar det som används i ett fullstort lok. Varje gummihjul drivs av en egen oberoende elektrisk motor. Vem skulle inte vilja ta en tur i en av de här bjässarna?

New call-to-action

4. De dyraste hjullastardäcken

Det är ingen överraskning att priset för de dyraste däcken går till LeTourneau L-2350. LeTourneau fick samarbeta med Firestone-ingenjörer för att konstruera däck som var massiva nog att klara extremt tung belastning och ojämn terräng. Varje däck väger 6,8 ton, är 4 m i diameter och 1,8 m brett, och kan täckas in i kedjor för att förlänga livslängden till 12 månader. Prislappen för denna förträfflighet är givetvis ganska rejäl. Varje däck kostar cirka 63 000 USD (56 000 EUR).

 

tires-LeTourneau-wheel-loader

 

5. Hjullastare inom försvaret

Hjullastare är extremt mångsidiga maskiner. Utöver den dominerande närvaron inom bygg- och gruvsektorn används de även på andra sätt – till exempel av myndigheter och försvaret.

Stora städer runt om i världen som Rio de Janeiro i Brasilien implementerade hjullastare i sitt försvar. Deras särskilda polisgrupp heter Batalhão de Operações Policiais Especiais (BOPE) och de stöter regelbundet på situationer där särskilda fordon krävs för att upprätthålla säkerheten. De använder en modifierad militärhjullastare med speciella skyfflar som fungerar som barriär. Med dessa kan BOPE hjälpa lokala polismyndigheter att röja vägar och komma åt områden.

En annan intressant hjullastare som har modifierats för militära ändamål är Werklust WG18Edef, som används av det nederländska försvaret. De modifierade hjullastarna väger 15 000 kg och drivs av en 6-cylindrig John Deere-motor på 118 kilowatt. Den nederländska marinkåren använder för närvarande den här maskinen med ett anpassat tillbehör för plattläggning, för att lägga aluminiummattor på stranden. Andra modeller levereras med fönster som förstärkts med stål för extra skydd – ett opopulärt beslut bland förare eftersom sikten från fordonet minskade.

Tillverkare av stora hjullastare som CAT och JCB har specialavdelningar som bygger skräddarsydda hjullastare för den brittiska och den amerikanska arméns försvarsuppgifter.

 

6. Hjullastarens framtid

Under de senaste åren lanserar fler och fler tillverkare olika koncept för moderna maskiner – några av dem ser ut att komma direkt från science fiction-filmer. Ett vanligt tema är emissionsminskning och smart teknik, men olika tillverkare använder olika och ofta intressanta metoder.

I Bauma 2019 presenterade Case Tetra-hjullastaren. Den här maskinen har ett futuristiskt utseende och en avancerad driftmiljö. Den använder naturgas i stället för diesel och har hela 230 hästkrafter under huven. Case hävdar att det ger samma prestanda som dieselmotsvarigheten.

Volvo Construction Equipment levererar också hållbar teknik till marknaden. Två maskiner med noll utsläpp lanserades i april 2019, däribland grävmaskinen ECR25 och den kompakta hjullastaren L25. L25 är helt eldriven och drivs med litiumjonbatterier som gör att maskinen kan arbeta i 8 timmar innan den behöver laddas. L25 har även två separata elmotorer, en för drivlinan och en för hydrauliken. Utöver miljöfördelarna är maskinerna även nästan bullerfria.

Något som också är i konceptstadiet är den helt eldrivna kompakta hjullastaren från CAT – Cat 906. Denna miljöanpassade maskin genererar inga utsläpp och ger mycket mångsidig prestanda. Hjullastaren är inspirerad av den befintliga Cat 906M, men i stället för diesel drivs Cat 906 av ett förseglat litiumjonbatteri.

I vår bransch finns det många som verkligen uppskattar hjullastare – och det med rätta. De är otroligt kraftfulla och mångsidiga maskiner som finns i alla sorter och storlekar, vilket gör dem till ett av de viktigaste verktygen på många arbetsplatser.

Vill du hålla dig uppdaterad om aktuella utrustningslager, evenemang, försäljningspriser, nyheter med mera? Skapa ett kostnadsfritt konto på IronPlanet!

 

Källor:

Off-Highway Research, Wikipedia, Komatsu, Mining Technology, Mining Global, Volvo Construction Equipment, Construction Equipment, Construction equipment guide, Industrial Vehicle Technology, Equipment World, Historical Construction Equipment Association, Cat, Sia Magazin, Ministerie van Defensie, The Earthmover Encyclopedia – Book by Keith Haddock

Topics: Europe, Svenska