Budgivning via nätet på entreprenadmaskiner ökar under Coronavirus pandemin

Posted by Alexander Ypeij on 2020-apr-22 13:38:41

RitchieBros_02_small - Blog-1

Bokstavligt talat har det varit relativt tyst runt Ritchie Bros auktionsplatser under den senaste tiden. Världens största auktionsföretag för entreprenadmaskiner är känd för sina energiska auktioner för utrustning som hålls över hela världen med "sjungande" auktionister, rullande maskiner och stora folkmassor. Men lokalerna har varit tomma och kommer att förbli tomma för tillfället. Har branschen slutat att köpa och sälja maskiner? Tvärtom. På grund av coronavirus pandemin håller Ritchie Bros temporärt alla sina auktioner via internet och ser för närvarande ett oöverträffat deltagande på nätet. Företag fortsätter att köpa utrustning på auktionerna i stora kvantiteter.

År 2019 sålde Ritchie Bros för 5,1 miljarder USD (ungefär 4,6 miljarder EUR) i värde av maskiner, traktorer och lastbilar. Under de senaste två decennierna investerade företaget kraftigt i teknik och såg en stadig ökning av internetdeltagandet på sina auktioner. Förutom budgivning personligen på plats, utvecklades nya budningsfunktioner och produkter online, exempelvis Ritchie Bros mobilapp. Nuförtiden placeras 78% av de vinnande buden via webbplatsen eller genom appen.

I mars hölls tre av företagets europeiska auktioner som online ’Timed Auctions’ - ett lättanvänt budgivningssystem, med flera dagars budgivande och auktionsobjekt som auslutas på en fast dag och tid. Dessa tidsbestämda auktioner hölls i Frankrike, Storbritannien och Tyskland och innehöll 5300 auktionsobjekt; som såldes på uppdrag av 460 maskinägare. Ritchie Bros registrerade 6200 budgivare, mer än hälften av dessa från utlandet.

"Auktioner i mars har visat enormt deltagande på nätet från hela världen och uppnått starka försäljningspriser" sa Jeroen Rijk, VD på Ritchie Bros, "även om det är konstiga och osäkra tider för vår bransch, finns det fortfarande många projekt runt om i världen som utförs. Företag letar efter platser där de på ett säkert kan köpa utrustning som snabbt finns tillgängligt för dem”.

En betydande del av försäljningen från auktionerna i mars inkluderade:

  • En Caterpillar 320EL grävmaskin som såldes på auktionen i Gaillon (Frankrike) för € 83 000 till en budgivare från Österrike
  • En Volvo EC220EL grävmaskin som såldes i Maltby (Storbritannien) för € 56 000 till en budgivare från Polen
  • En John Deere 8345R traktor som såldes i Meppen (Tyskland) för € 135 000 till en budgivare från Rumänien

Ritchie Bros auktionerna i Meppen, Tyskland inleddes 2004 och är allmänt kända för sitt stora urval av traktorer och andra lantbruksmaskiner. Meppen auktionen i mars, som denna gång genomfördes helt på internet, slog rekord med 2920 registrerade budgivare - en ökning med 40 % jämfört med samma auktion 2019.

"Vi såg exceptionellt deltagande vid vår Meppen auktion. Auktionerna återspeglar vad som händer på marknaden. Den höga efterfrågan hos konsumenterna av lantbruksprodukter under karantän kan innebära att många jordbrukare stöttar upp sina maskinparker för att hålla verksamheten igång”.

En värdefull funktion i dessa tider då företag vill förvandla maskiner till kontanter. Det nederländska mark- och entreprenadföretaget Kloosterman BV har samarbetat med Ritchie Bros i flera år, och sålde nyligen via en av nätauktionerna.

"Vi har vanligtvis en ganska bra uppfattning om hur försäljningspriset kommer att bli vid en vanlig auktion hos Ritchie Bros" säger Jan Kees Kloosterman. "Till en början var jag lite tveksam nu på grund av coronaviruset, men vi såg ett starkt internationellt deltagande vid auktionen på nätet, och det hjälpte oss att få bra resultat. Vi lägger direkt till fler maskiner till ytterligare en auktion i april".

Fler människor än någonsin tidigare köper och säljer online, och det verkar som om branschen har tagit detta till sig. Ritchie Bros besök på webbplatsen och skapande av konton ökade med 15 % respektive 19 %. Dess användare via mobil-appen har ökat ännu mer drastiskt, upp 90 % jämfört med året innan.

Det finns dussintals auktioner i Ritchie Bros kalender, inklusive i Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Italien. Dessutom ser företaget ett växande intresse för sitt dotterbolags marknadsplats för maskiner på nätet, som kallas för Marketplace-E, objekt som listas här kan endast köpas online och säljare kan sätta ett reservationspris på sina varor.

"Genom att kombinera vår beprövade teknik med en oöverträffad förmåga att matcha köpare och säljare av tung utrustning kommer vi att fortsätta att erbjuda säkra och enkla metoder att köpa och sälja genom dessa svåra tider", avslutar Rijk.

Mer information: www.rbauction.com och www.ironplanet.com/marketplace-e