Fem tips för att hitta din nästa grävmaskin

Posted by IronPlanetEU on 2019-jul-11 06:03:17

Finding-Excavator (SW03)

Om du är på jakt efter grävmaskiner till salu, eller om du funderar på att köpa en grävmaskin nu eller i framtiden finns det några saker du bör tänka på:

1. Utvärdera specifikationerna och skapa en budget

Först ser du över dina behov och sedan skapar du en budget för den grävmaskin du vill köpa. Ju mer specifik du är desto lättare blir det att hitta en grävmaskin som passar dina behov.

Vad behöver du grävmaskinen till? Vilken typ och storlek ska den ha? Hur mycket får den kosta? När du letar och pratar med återförsäljare måste du se till att du inte blir lurad att köpa en maskin som du inte har så mycket nytta av och som du inte har råd med.

Titta på priserna på nya grävmaskiner (katalog) och på begagnade grävmaskiner. Det finns många webbplatser där du kan söka efter objekt och se tidigare försäljningsresultat, inklusive webbplatserna IronPlanet och Ritchie Bros. Genom att skapa ett kostnadsfritt konto på IronPlanet får du tillgång till priserna på tusentals grävmaskiner.

2. Utvärdera arbetsförhållandena och förvaringen

Innan du köper maskiner måste du se till att du vet under vilka förhållanden arbetet ska utföras. Finns det gott om utrymme på de platser du brukar utföra arbete på eller brukar de vara smala och ligga mellan byggnader? Du bör också utvärdera hur flyttbar maskinen behöver vara, till exempel hur mycket du kommer att behöva köra runt den på platsen. Det avgör om du ska köpa en hjulgrävare eller en bandgrävmaskin.

Du bör även tänka på vilka väderförhållanden, transporter och förvaringssituationer som kan uppstå.

New call-to-action

3. Ta reda på vilken storlek och vilka specifikationer du behöver för grävmaskinen

Olika grävmaskiner passar för olika behov och krav. Om du kan avgöra vilken storlek och vilka specifikationer du behöver blir det lättare att leta efter och köpa rätt grävmaskin.

 När det gäller storlek är följande de mest grundläggande:

  • Minigrävmaskiner. I det här ingår mikrogrävmaskiner på 0,8 ton och mindre. Minigrävmaskiner väger cirka 3 ton och medelstora maskiner väger cirka 6 ton. De här typerna av grävmaskiner är lämpliga för lätt arbete och byggnadsarbete i små utrymmen.
  • Medelstora grävmaskiner. Den här typen av grävmaskiner kan väga 10–40 ton. Den här typen av grävmaskiner är lämpliga när jobbet kräver mer kraft och kapacitet.
  • Stora grävmaskiner. De här väger cirka 40–70 ton. Deras storlek och styrka gör att de passar för anläggnings- och byggnadsarbete där det krävs lastning med hög kapacitet eller vid stenbrytning.

De vanligaste grävmaskiner du kan välja mellan är bandgrävmaskiner, som ger stabilitet på ojämna underlag, hjulgrävmaskiner, som ger större rörlighet och grävmaskiner med lång räckvidd, som ofta används för rivningsarbete eftersom de har långa grävarmar.

4. Ny eller begagnad grävmaskin?

Grävmaskiner som dumprar, schaktmaskiner och andra maskiner som används inom byggnadssektorn förväntas utföra krävande arbete vilket innebär att de är byggda för att hålla i genomsnitt cirka 8 000 till 10 000 timmar innan några huvudkomponenter behöver bytas.  

Det innebär att du kan sänka kostnaderna genom att köpa en begagnad maskin. Innan du bestämmer dig för att köpa en begagnad maskin bör du se till att du vet exakt hur länge den har använts, under vilka förhållanden den har använts och vilket skäl säljaren har för att sälja den. Låt en mekaniker titta på inspektionsrapporter online och bedöma hur redo grävmaskinen är för att tas i drift.

5. Sök efter grävmaskiner till försäljning och välj rätt återförsäljare

Ta reda på mer information om vilken typ av grävmaskin du behöver och om den återförsäljare du tänker köpa från. De bör ha all information om den maskin du tänker köpa.

 Förutom att fråga om specifika detaljer för den maskinen bör du även fråga återförsäljaren om följande:Finding-Excavator (SW02)

  • Underhåll. Fråga efter detaljerad information om rutinunderhåll och underhållshistorik. Fråga om underhåll kan utföras hos återförsäljaren eller om det kan utföras på fältet.
  • Garanti och support. Fråga återförsäljaren vilka åtgärder som häver maskinens garanti.

Fråga även om vilken typ av support återförsäljaren kan tillhandahålla om maskinen går sönder, och om de har reservdelar till hands om du behöver det.

Tänk på att garantipolicyerna för begagnade grävmaskiner inte är desamma som för nya grävmaskiner, och att de dessutom kan vara olika för olika tillverkare.

  • Utbildning. Finns det några licenser eller certifieringar som dina förare behöver för att kunna köra grävmaskinen? Vad finns det för utbildningsalternativ?

 

Topics: Europe, Svenska